Η κακή διατροφή θεωρείται υπεύθυνη για την αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης διαβήτη (1)
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΝΕΤΑ
– Μαύρο ψωμί ή πολύσπορο, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι μη αποφλοιωμένο
– Δημητριακά ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες (ζυμαρικά, καστανό ρύζι, πλιγούρι)
– Όσπρια, φρούτα και λαχανικά
– Ψάρι, ελαιόλαδο, προϊόντα σόγιας
– Κοτόπουλο (χωρίς δέρμα), γαλοπούλα, άπαχο μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας
– Νερό, καφέ, τσάι
– Γιαούρτι από αποβουτυρωμένο γάλα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης (1)
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
– Ξηροί καρποί και σπόροι (ηλιόσποροι, φιστίκια, σουσάμι κ.α.)
– Αυγό
– Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, σωλήνες, αχινοί, γυαλιστερές
– Αλκοόλ
– Αλάτι (1)
ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ
– Κορεσμένα λιπαρά που εμπεριέχονται στο κρέας και τα παράγωγά του, στο βούτυρο, στα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και τα trans λιπαρά που δημιουργούνται κατά το μαγείρεμα με φυτικά έλαια
– Γλυκά, τυριά (1)
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
– Μην ξεχνάτε τη σαλάτα – με ξίδι
– Ναι στο ψωμί αλλά με μέτρο
– Να πίνετε 6 έως 8 ποτήρια νερό κάθε ημέρα
– Μην τρώτε μια φορά την ημέρα. Χρειάζεστε οπωσδήποτε τα τρία κύρια γεύματα
– Φάτε φρούτα
– Να τρώτε ντομάτες (όχι όταν είναι πολύ ώριμες και να αποφεύγονται οι μαγειρεμένες)
– Βάλτε λάδι. Όχι σε πολύ μεγάλη ποσότητα, αλλά βάλτε
– Μην το παρακάνετε με τα κρέατα
– Βάλτε κανέλα στα φαγητά άφοβα
– Να ασκείστε και να μην έχετε άγχος (1)
Ελέγξτε με τον ιατρό σας τη διατροφή όπως και τη φαρμακευτική αγωγή.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΗ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΚΑΝΕΛΑ : Η κανέλα μιμείται την δράση της Ινσουλίνης και μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου. Είναι σχετικά πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη ότι η κανέλα μπορεί και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των διαβητικών και όσων έχουν πρόβλημα με το σάκχαρο. Η ενεργός ουσία στην κανέλα, η MHCP, που ανήκει στις πολυφαινόλες, παρουσιάζει ινσουλινομιμητική δράση με αποτέλεσμα να εμποδίζει την εκδήλωση απότομων μεταβολών και διακυμάνσεων στις τιές του σακχάρου καθώς ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς ινσουλίνης και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη. (2)
Χρώμιο : Το πικολινικό χρώμιο είναι μια χηλικοποιημένη μορφή χρωμίου ενωμένη με πικολινικό οξύ που είναι ένα οργανικό οξύ το οποίο παράγεται από τον οργανισμό. Χρήσιμο για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, σε περιπτώσεις εξής για λήψη γλυκών και για το μεταβολισμό του λίπους. Το χρώμιο σε συνδυασμό με την βιοτίνη ή/και την κανέλα βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της ινσουλίνης, μειώνει το σάκχαρο του αίματος και προσφέρει μεγάλη βοήθεια στο πάγκρεας. Μάλιστα μια θεραπεία με χρώμιο, σε συνδυασμό με κατάλληλη δίαιτα και πρόγραμμα φυσικής άσκησης δίνει την δυνατότητα στους ιατρούς να μειώσουν τις ενέσεις ινσουλίνης σε διαβητικούς τύπου 1 και να μειώσουν ή να σταματήσουν τα φάρμακα σε διαβητικούς τύπου 2 (μη εξαρτημένους από ινσουλίνη). (2)
Καρνοσίνη : Ένας διαβητικός έχει αποδειχτεί ότι παρουσιάζει μεγαλύτερη γήρανση του δέρματος του, με την πάροδο του χρόνου, συγκριτικά με ένα μη διαβητικό άνθρωπο. Η Καρνοσίνη είναι ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού μας, που υπάρχει στους μύες και τον εγκέφαλο και έχει αντιγλυκοζυλιωτικές ιδιότητες. Αντιδρά με τα σάκχαρα πριν αυτά προσκολληθούν στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, και δημιουργεί γλυκοζυλιωμένη καρνοσίνη, η οποία αποβάλλεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό. Έτσι, το δέρμα διατηρεί την ελαστικότητα του και γίνεται πιο ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου, αποτρέποντας την εμφάνιση νέων ρυτίδων (2)
R-ΛΙΠΟΙΚΟ ΟΞΥ : Βοηθάει στην βελτίωση και ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προάγοντας την κυτταρική ευαισθησία στην ινσουλίνη. Το άλφα – λιποϊκο οξύ, σε περιπτώσεις ινσουλινοαντίστασης φαίνεται να βοηθά στην βελτίωση και ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προάγοντας την κυτταρική ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Επιπρόσθετα βοηθάει στην καλύτερη χρησιμοποίηση της γλυκόζης από τους μυς οπότε βοηθά την μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και δρα ως συνπαράγοντας στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Επίσης αποτελεί ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά του ανθρώπινου οργανισμού.(2)
ΒΑΝΑΔΙΟ : Το βανάδιο οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στους διαβητικούς ασθενείς να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζονται για να ελεγχούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Μιμείται τη δράση της ινσουλίνης όσον αφορά στην πρόληψη γλυκόζης και αυξάνει το μεταβολισμό και τη μετατροπή της γλυκόζης σε λίπη, ενεργοποιεί τη σύνθεση γλυκογόνου, βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη και την επάρκεια της ινσουλίνης στα μυϊκά κύτταρα. Επιπλέον το βανάδιο συντελεί στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ είναι απαραίτητο για το κυτταρικό μεταβολισμό και το σχηματισμό των οστών, των χόνδρων και των δοντιών. Ακόμη, βοηθά στην αποκατάσταση του οργανισμού μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. (2)
Βιβλιογραφία
1. Η κατάλληλη διατροφή για τον διαβήτη, Γεωργίου Ακουμιανάκη, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=8611
2. Συμπληρώματα Διατροφής, χρήσεις στην πρόληψη και την θεραπεία παθήσεων, Ιατρός Στέλιος Πανταζής. ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ