Θρησκευτικός Τουρισμός – Κύθνος

Θρησκευτικό Τουρισμός

Αναπόσπαστο στοιχείο του κυκλαδίτικου τοπίου είναι τα λευκά ξωκλήσια, χτισμένα σε λόφους και ακρογιάλια, αλλά και μεγαλοπρεπείς βυζαντινές  εκκλησίες και παλιά μοναστήρια.

Εκτός από τις εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στα δύο χωριά, υπάρχουν γύρω στα 130 ξωκλήσια, δείγματα της θρησκευτική πίστης των ανθρώπων του παλιού καιρού.

Χτισμένα από αιώνες, συντηρούνται από τους σύγχρονους με ευλάβεια, για να στηθεί το πανηγύρι κάθε χρόνο στη γιορτή  του τιμώμενου αγίου.

Ένα κυπαρίσσι, συνήθως, φυτεμένο στον αυλόγυρο, στολίζει το ξωκλήσι και δείχνει από μακριά στο διαβάτη την ύπαρξή του.

Συχνά τα ξωκλήσια σημαδεύουν τόσο ισχυρά τον τόπο, ώστε από αυτά να ονοματίζεται μια ολόκληρη περιοχή, όπως λ.χ. ο Αι-Σώστης, ο Αι-Γιάννης, ο Αι-Στέφανος στα ομώνυμα λιμάνια της Κύθνου.

«Σήμα κατατεθέν» του, της Κύθνου αποτελεί η Παναγιά Η Παναγιά η Κανάλα, από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος στις Κυκλάδες, καθώς θεωρείται θαυματουργή.

 

 

Σε μικρή απόσταση έξω από τη Χώρα βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους, που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στέγασε τη μεγάλη Σχολή υπό τον Ελληνοδιδάσκαλο Μακάριο.

Αξίζει επίσης να επισκευτείτε την εκκλησία του Αγ. Σάββα βρίσκεται στη Χώρα, την εκκλησία του Αγίου Μηνά στη Δρυοπίδα και τις εκκλησίες Παναγία Φλαμπουριανή, Στρατηλάτισσα και τον ναό του Ταξιάρχη στο Βελίδι.


 

it's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr