Άνοια? Πως θα την αποφύγετε

Τι είναι άνοια?

Στην άνοια καταστρέφονται πολύτιμα εγκεφαλικά κύτταρα και σιγά σιγά μειώνονται οι νοητικές λειτουργίες. Οι διαταραχές της πρόσφατης μνήμης είναι από τα βασικότερα συμπτώματα της καθώς ακολουθούν και άλλες διαταραχές σε νοητικές  λειτουργίες όπως η κρίση, η συγκέντρωση και η προσοχή. Υπάρχουν 14 τύποι άνοιας, ενώ δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν διαφορετικά είδη άνοιας σε κάθε ασθενή.

 

Άνοια & Αλτσχάϊμερ είναι το ίδιο?

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας (σε ποσοστό 64%) και ακολουθεί η άνοια αγγειακής αιτιολογίας, δηλαδή η άνοια που οφείλεται σε αρτηριοσκλήρυνση. Η νόσος του Αλτσχάιμερ ονομάζεται και προ-γεροντική άνοια. Αυτό σημαίνει ότι η άνοια παρουσιάζεται σε άτομα άνω των 80 ετών. Η νόσος του Αλτσχάιμερ, όμως, μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες και χαρακτηρίζεται από την ατροφία του εγκεφαλικού φλοιού. Υφίστανται σοβαρές βλάβες τα κέντρα της αντίληψης, της μνήμης και της σκέψης που εδράζονται στο φλοιό του εγκεφάλου.

 

Πόσο κινδυνεύουμε από την άνοια?

Εκτιμάται ότι το 5-10% των ατόμων άνω των 65 παρουσιάζουν κάποια μορφή άνοιας. Η συχνότητα αυτή διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια μετά τα 65. Στην ηλικία των 90, ένας στους τρεις γέροντες μπορεί να παρουσιάζει άνοια.

 

Υπάρχει θεραπεία για την άνοια?

Υπάρχουν φάρμακα για την νόσο του Αλτσχάιμερ, τα οποία όμως δεν οδηγούν στην ίαση, αλλά στην επιβράνδυση της εξέλιξης της νόσου.

Τα ίδια φάρμακα μπορεί να χορηγηθούν και για την αντιμετώπιση της άνοιας αγγειακής αιτιολογίας, κυρίως όταν είναι μεικτής μορφής, δηλαδή συνυπάρχει με κάποια άλλη μορφή άνοιας. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων είναι μειωμένη. Η αγγειακή άνοια, ωστόσο εξελίσσεται με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, γεγονός που συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα του ασθενούς. Για την αντιμετώπιση της αγγειακής άνοιας σημαντικό ρόλο παίζει η ρύθμιση άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα κ.α.

 

Ορισμένες μορφές άνοιας είναι αντιστρεπτές, δηλαδή αποκαθίσταται τελικά η νοητική λειτουργία του πάσχοντος για παράδειγμα η άνοια που οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ή φιλικού οξέος (παρουσιάζεται συνήθως σε ανθρώπους που ακολουθούν στερητική διατροφή και στους αλκοολικούς), αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση των βιταμινών που λείπουν από τον οργανισμό. Επίσης, αντιστρεπτή θεωρείται η άνοια που οφείλεται στην έκθεση στο χαλκό, καθώς και η άνοια που οφείλεται στο αλκοόλ και η οποία με την πάροδο του χρόνο μπορεί να αποκατασταθεί, ανάλογα πάντα με τη βαρύτητα της κατάστασης του ασθενούς.

Πως να προφυλαχθείτε από την άνοια?

Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας.

Οι ειδικοί σήμερα μπορούν να που με βεβαιότητα ότι άνθρωποι που κουράζουν δημιουργικά το μυαλό τους  προσβάλλονται σπανιότερα από άνοια. Κάθε μορφή πνευματικής άσκησης, συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικότητας του εγκεφάλου.

 

Φροντίστε την καρδιά σας

Η πρόληψη της άνοιας σχετίζεται με τη συνολική φροντίδα της υγείας μας, ιδιαιτέρως της καρδιάς μας. Η φυσική δραστηριότητα, η ισορροπημένη διατροφή, η εναλλακτικές θεραπείες και δραστηριότητες φαίνεται προς το παρόν ως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την πνευματική μας διαύγεια μέχρι τα βαθιά γεράματα. Καθώς επίσης και τα αγγεία μας υγιή και ελαστικά.

 

Μην ξεχνάτε τα αντιοξειδωτικά

Με βάση τις καθαρά εμπειρικές παρατηρήσεις τους και όχι σύμφωνα με τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών μετά τα 50, σε συνδυασμό με την αποφυγή του καπνίσματος και την υγιεινή διατροφή, πιθανόν να προφυλάσσει το μυαλό μας από την άνοια.

Προσέξτε τα λιπίδια

Ορισμένες μελέτες συσχετίζουν την άνοια με το κακό λιπιδαιμικό προφίλ. Ο συσχετισμός πιθανόν να είναι και γονιδιακός. Εικάζεται ότι οι δυο αυτές καταστάσεις – το κακό λιπιδαιμικό προφίλ και η άνοια – πιθανών μοιράζονται ένα κοινό γονίδιο. Σήμερα, οι έρευνες των ειδικών στρέφονται σε αυτό το πεδίο. Σε αναμονή των αποτελεσμάτων τους ένα είναι βέβαιο, πως ό,τι είναι ωφέλιμο για την καρδιά (έλεγχος των λιπιδίων)τελικά είναι ωφέλιμο για το μυαλό.

Χαρείτε τη Ζωή

Η άνοια σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ίσως είναι ένας μηχανισμός άμυνας του εγκεφάλου για να προστατεύσει έναν άνθρωπο που σε προχωρημένη πλέον ηλικία, δεν έχει καταφέρει να βρει την εσωτερική γαλήνη και βομβαρδίζεται από δυσάρεστες καταστάσεις που του είναι αδύνατο να αντέξει ψυχικά. Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι είναι πιο πιθανό να διατηρήσει την πνευματική του διαύγεια ένας ευτυχισμένος άνθρωπος που διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα προβλήματα της ζωής του, δεδομένου ότι φροντίζει τη σωματική του υγεία, σε σχέση με κάποιον που νιώθει ότι οι δυσκολίες της ζωής του συνθλίβουν καθημερινά.

it's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr