Αϋπνία

Ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή, όταν πέφτετε στο κρεβάτι, αργεί να σας πάρει ο ύπνος? Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ένα στα δύο άτομα αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή ύπνου περιστασιακά, ενώ ένα στα πέντε πάσχει από σοβαρής μορφής αϋπνία. Σε όποια μορφή ωστόσο και αν εμφανίζονται τα συμπτώματα αϋπνίας – παροδική, μικρής διάρκειας ή χρόνια – , σημαντικό ρόλο παίζουν τα καθημερινά προβλήματα, η συναισθηματική φόρτιση, το άγχος και το στρες.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ : Τα αίτια της αϋπνίας μπορεί να συνδέονται και με κάποιες καθημερινές καταχρήσεις (υπερδιέγερση από χημικές ουσίες), όπως είναι ο καφές, το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα μεγάλα γεύματα πριν την κατάκλιση, αλλά και η χρήση φαρμάκων. Προβλήματα στον ύπνο προκαλούν επίσης και πολλές οργανικές παθήσεις (οστεοαρθρίτιδες, άσθμα, ουρολοιμώξεις, συχνουρία κ.α.)

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ


ΠΡΟΛΗΨΗ: Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, υιοθετήστε πριν το βραδινό σας ύπνο μερικές από τις παρακάτω συνήθειες:

1.       ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΜΑΣΑΖ ΜΕ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ:

Χαλαρώστε μέσα στην μπανιέρα σας για αρκετή ώρα, προσθέτοντας στο νερό λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια πορτοκαλιού, χαμομηλιού, λεβάντας, μαντζουράνας ή κυπαρισσιού. Πολύ αποτελεσματικός είναι και ο συνδυασμός μασάζ και αιθέριων ελαίων στα πέλματα των ποδιών και στο πίσω μέρος του αυχένα. (σημεία έντασης).

 

ΓΙΑΤΙ: Επειδή τα αιθέρια έλαια έχουν την ικανότητα να απορροφώνται εύκολα και από το δέρμα όταν συνδυάζονται με μασάζ ή όταν τα βάζουμε στο νερό του μπάνιου, διώχνουν το άγχος και την ένταση, παράγοντες που συμβάλλουν στην αϋπνία.

 

2.       ΠΙΕΙΤΕ ΖΕΣΤΟ ΓΑΛΑ:

Μετά το μπάνιο, φάτε κάτι ελαφρύ ή πιείτε ένα ζεστό γάλα και βολευτείτε αναπαυτικά στο κρεβάτι.

ΓΙΑΤΙ: Το  γάλα είναι ό,τι καλύτερο πριν τη νυχτερινή κατάκλιση, επειδή, εκτός από το ασβέστιο και τα άλλα πολύτιμα συστατικά, περιέχει και ένα βασικό αμινοξύ, την τριπτοφάνη, που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να παράγει την ουσία σεροτονίνη, μία από της ουσίες που επηρεάζουν τον ύπνο.

 


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Ή ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

1.       ΑΦΕΨΗΜΑ ΜΕ ΜΕΛΙ :

Ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αϋπνίας είναι τα αφεψήματα τίλιου ή χαμομηλιού, που θα τα γλυκάνετε με μία κουταλιά μέλι. Θα πιείτε ένα φλιτζάνι λίγο πριν το βραδινό ύπνο.

 

ΓΙΑΤΙ: Τόσο το χαμομήλι και το τίλιο όσο και το μέλι λειτουργούν ως ήπια κατασταλτικά και χαλαρωτικά για το νευρικό σύστημα.

 

2.       ΖΩΜΟΣ ΑΠΟ ΜΑΡΟΥΛΙ:

Μία ακόμα ωφέλιμη συνταγή κατά της αϋπνίας είναι, πριν την κατάκλιση, να πίνετε το ζωμό από μερικά φύλλα μαρουλιού, που θα τα βράσετε σε χαμηλή φωτιά με ελάχιστο νέρο.

ΓΙΑΤΙ: Το μαρούλι σε αυτή τη μορφή γίνεται ένα άριστο υπνωτικό ρόφημα.

 

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

          Να μην πέφτε για ύπνο πριν περάσουν τρεις ώρες από ένα πλήρες γέυμα.

          Το βραδινό σας γεύμα να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, ψωμί, φρούτα και λαχανικά), οι οποίοι – όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες – εξασφαλίζουν γρήγορο και καλό ύπνο.

ΓΙΑΤΙ: Οι τροφές αυτές προκαλούν την έκκριση ινσουλίνης, δηλαδή της ορμόνης που – μέσω ενός σύνθετου μηχανισμού – βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει την τριπτοφάνη, η οποία διεγείρει τη σεροτονίνη, την ουσία που όπως είπαμε θεωρείται φυσικό υπνοτικό.

 

          Να βάζετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου πορτοκαλιού, χαμομηλιού, ή λεβάντας στο σεντόνι ή στο μαξιλάρι, που βοηθούν τον ύπνο, κυρίως επειδή επιδρούν στα κέντρα του εγκεφάλου μέσω των οσφρητικών νεύρων.

          Να ακούτε απαλή μουσική

          Να φροντίζετε τη σωστή θερμοκρασία του δωματίου (18ο C)

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

          Την κατανάλωση ροφημάτων με καφεϊνη (καφές, τσάι, κακάο) ή ποτών τύπου κόλα, που συνήθως προκαλούν αϋπνία τις βραδινές ώρες.

          Το αλκοόλ και το τσιγάρο. Η νικοτίνη και το αλκοόλ σε μικρές δόσεις δρουν ως ήπια ηρεμιστικά και αγχολυτικά. Όσο όμως η πυκνότητα της νικοτίνης στο αίμα μεγαλώνει, τόσο η ηρεμία αντικαθίσταται από εκνευρισμό, λόγω της δράσης της νικοτίνης στον εγκέφαλο.

          Την έντονη σωματική δραστηριότητα πριν τον ύπνο, γιατί έτσι ενεργοποιείται το νευρικό σύστημα την ώρα που κανονικά πρέπει να χαλαρώνει.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το φως παρεμβαίνει στον ύπνο ακόμα και με μία ακτίνα που μπορεί να «χτυπά» την πλάτη μας. Και αυτό γιατί ο ερεθισμός των κυττάρων της πλάτης, ακόμα και από τεχνητό φως, διακόπτει την παραγωγή της μελατονίνης (ορμόνης που εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και συμβάλει στον ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο). Αν έχετε λοιπόν πρόβλημα αϋπνίας, δώστε ιδιαίτερη σημασία στο φως που μπαίνει (καθώς ξημερώνει) από τα παράθυρα, επιλέγοντας κουρτίνες που εξασφαλίζουν απόλυτο σκοτάδι.



it's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr