ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΕΣΗ

Αρτηριακή υπέρταση είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης (της πίεσης του αίματος που κυκλοφορεί στις αρτηρίες) σε επίπεδα που μακροχρόνια συνεπάγονται αύξηση του κινδύνου ασθένειας και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα (όπως είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η στηθάγχη ή το έμφραγμα)

 

Μερικές σημαντικές διατροφικές συμβουλές

1.       Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση αλατιού. Ελαττώστε το αλάτι στα γεύματα

2.       Αποφεύγεται την κατανάλωση επεξεργασμένων, τυποποιημένων και κονσερβοποιημένων προΪόντων (έτοιμες σούπες, αλμυρα σνάκς, καπνιστά και παστωμένα τρόφιμα) καθώς και τις διάφορες έτοιμες σάλτσες (σόγια σος, μπάρμπεκιου σος, μουστάρδα, κέτσαπ) όπως επίσης τη μαγειρική σόδα και προϊόντα που περιέχουν νάτριο.

3.       Προσθέστε στη μαγειρική σας μπαχαρικά, μυρωδικά, βότανα, λεμόνι, ξίδι, για τη βελτίωση της γεύσης των τροφίμων.

4.       Προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή, τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο καθώς συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μέσω διάφορων μηχανισμών. Φρούτα (όπως μπανάνα, ξερά βερίκοκα, πορτοκάλι, αβοκάντο, μάνγκο, μήλο, αχλάδια, δαμάσκηνα, μανταρίνια, ροδάκινο και ανανάς κομπόστα κτλ. ) και λαχανικά (ντοματοχυμός, μαγειρεμένο σπανάκι, αγκινάρες, καλαμπόκι ψητό, πατάτα ψητή, αρακάς, φρέσκιες ντομάτες, μπάμιες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, λαχανάκια βρυξελλών, παντζάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, καρότο κρεμμύδι ραδίκια κτλ.)

5.       Ακολουθήστε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, δημητριακά allbran, βρώμη, μούσλι, αρακάς, όσπρια, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ψωμί σικάλεως, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, κτλ.

6.       Περιορισμός στην κατανάλωση καφέ, ροφημάτων και αναψυκτικών που περιέχουν καφεϊνη όπως (ρόφημα σοκολάτας, τσάι, cocacola).

7.       Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σχετίζονται με κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ενώ σε άτομα που ήδη έχουν υπέρταση το αλκοόλ δεν επιτρέπει στα αντιϋπερτασικά φάρμακα να δράσουν.

8.       Καταναλώστε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως για καλή ενυδάτωση του οργανισμού και καλή λειτουργία των νεφρών.

9.       Ο μύθος της πορτοκαλάδας: Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι η πορτοκαλάδα είναι μία καλή λύση για την αντιμετώπιση της υπότασης. Παρ’ όλα αυτά, η πορτοκαλάδα δεν ανεβάζει την πίεση, και – αν κάνει κάτι – μάλλον την ρίχνει, ή ακόμα καλύτερα την εξομαλύνει. Γενικά, η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτική βιταμίνη που είναι, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, οπότε και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, το πορτοκάλι περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, που είναι διουρητικό και βοηθά στη σχετική πτώση της πίεσης.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΗ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:

 

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΚΟΡΔΟΥ

Το σκόρδο στο οποίο αναφέρεται συχνά ο λαός ως «βάλσαμο» για την πίεση, έχει πράγματι μία ουσία, την αλισίνη, η οποία πέρα από την χαρακτηριστική μυρωδιά που του δίνει, δρα στο ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων εξομαλύνοντας την λειτουργία τους. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες), εκτός του ότι μειώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει και την υψηλή χοληστερίνη.

 

ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ

Τα συμπληρώματα διατροφής με κράταιγο θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. Ο κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος

 

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση των αγγείων και συνεπώς στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η συνιστώμενη ποσότητα μαγνησίου είναι 500 mg την ημέρα για τους ενήλικες

 

Πηγές : Ματίνα Πολλή – Βυρίνη Βιοχημικός, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

it's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr