Ημικρανίες

Ημικρανίες

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συχνές κρίσεις ημικρανίας, που εκδηλώνονται με πόνο στο μισό κεφάλι ή διαταραχές στην όραση (φωτοφοβία, φωτοευαισθησία). Μπορεί, επίσης, στη διάρκεια της κρίσης να υπάρχουν: ναυτία, σκοτοδίνη, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στη γωνία του στόματος, στα χέρια, σπανιότερα δε και στα πόδια. Η ημικρανία, που απασχολεί έντονα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών ηλικίας 20-35 ετών, συνδέεται συνήθως με συναισθηματικές και ορμονικές μεταβολές, με διαταραχές στον ύπνο με σωματική κούραση ή με τις καιρικές και εποχικές μεταβολές.

 

ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ:

Οι ημικρανίες πολλές φορές έχουν να κάνουν και με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ή εντοπίζονται στις μέρες πριν ή μετά την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως. Ακόμα, πολλές γυναίκες εμφανίζουν κρίσεις ημικρανίας κατά τη διάρκεια κάποιας εξαντλητικής δίαιτας αδυνατίσματος.

Ωστόσο, οι επιστήμονες, αν και είναι σε θέση να εντοπίσουν τα αίτια μίας ημικρανίας, δεν γνωρίζουν ακριβώς το μηχανισμό που την προκαλεί.

Τι μπορεί να κάνετε

ΠΡΟΛΗΨΗ:

1 ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΑΓΓΟΥΡΙ:

Αν βασανίζεστε από συχνές ημικρανίες, ένα προληπτικό μέτρο είναι να τρίβετε καθημερινά το μέτωπο σας με μία φέτα λεμονιού ή αγγουριού.

 

ΓΙΑΤΙ: Το άρωμά τους προκαλεί χαλάρωση, ειδικά από την ένταση και το στρες, που είναι οι κυρίως ένοχοι για την ημικρανία.

 

2 ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ, ΤΟ ΤΣΑΪ, το κάπνισμα και τα αναλγητικά, διότι η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπιάζουσα ημικρανία.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Ή ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ: Τα αφεψήματα μέντας, λεβάντας, χαμομηλιού, που θα τα πιείτε ή θα κάνετε κομπρέσες, μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε ήρεμα τις κρίσεις μιας ημικρανίας.

ΓΙΑΤΙ: Μεταξύ άλλων, τα φυτά αυτά έχουν κατασταλτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: Βάζετε μία κουταλιά της σούπας φύλλα του φυτού σε 140 γρ. καυτό νερό, τα αφήνετε για 10 λεπτά και κατόπιν α σουρώνετε.

1.       Από το αφέψημα μπορείτε να πίνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.

2.       Ξαπλώνετε και απλώνετε στο μέτωπό σας για 10-15 λεπτά μία κομπρέσα βρεγμένη σε αφέψημα (μέντας, λεβάντας ή χαμομηλιού). Η ημικρανία μπορεί να υποχωρήσει και με ζεστές κομπρέσες ποτισμένες σε έγχυμα μελισσόχορτου (βράζετε για 10 λεπτά 2 ποτήρια νερό και ρίχνετε μέσα μία χούφτα από το φυτό).

3.       Στο μέτωπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και επιθέματα από φρέσκα φύλλα δυόσμου ή λάχανου, ελαφρώς κοπανισμένα, που καταπολεμούν επίσης τον πονοκέφαλο.

Τι άλλο πρέπει να κάνετε

           Με το πρώτο σύμπτωμα της ημικρανίας βρέχετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό και στη συνέχεια ξαπλώνετε σε ένα ήσυχο σκοτεινό δωμάτιο. Έτσι, θα περάσετε την κρίση πιο ελαφρά.

          Όσο κρατά η κρίση, μείνετε με κλειστά μάτια στο σκοτάδι. Θα νιώσετε ανακούφιση και ο πονοκέφαλος θα υποχωρήσει.

          Μασάζ στους κροτάφους με αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα και βάλσαμο, που ενδείκνυται για τις ημικρανίες.

          Ο ύπνος ανακουφίζει επίσης από τους πόνους της ημικρανίας, γιατί χαλαρώνει και μειώνει την ένταση στους μυς, οπότε αμβλύνεται η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.

          Δώστε ιδιαίτερη σημασία στη σωστή στάση του σώματός σας όταν κάθεστε, αλλά και όταν στέκεστε ή βαδίζετε, αποφεύγοντας την πλάγια κάμψη του αυχένα και του κεφαλιού.

          Σε ένα ημερολόγιο κρατάτε σημειώσεις για τις περιόδους που εμφανίζετε τις ημικρανίες, καθώς και το χρονικό διάστημα που σας ταλαιπωρούν περισσότερο.

Τι να αποφύγετε

 

          Για όσο διάστημα έχετε την ευαισθησία, αποφύγετε τα τηγανητά και λιπαρά φαγητά, αλλά και τις σοκολάτες, τα πολλά τυριά, τα εσπεριδοειδή και το αλκοόλ (κυρίως το κόκκινο κρασί), που κατηγορούνται ότι επιδεινώνουν την ημικρανία.

Τη συνεχή έκθεσή σας στον ήλιο, το πολύ φως, τους δυνατούς ήχους και τις οσμές, που αποτελούν εκλυτικούς παράγοντες.



it's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr