Θαμπό & Ξηρό Δέρμα

Θαμπό & Ξηρό Δέρμα

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το δέρμα είναι ξηρό, αφυδατωμένο, απολεπίζεται εύκολα ή εμφανίζει κοκκινίλες.

Συχνά ένα τέτοιο δέρμα υποδηλώνει διατροφή φτωχή σε βασικά λιπαρά οξέα, όπως τα ω-6 (περιέχονται στα φυτικά έλαια) και τα ω-3 (περιέχονται κυρίως στα ψάρια). Η υπερβολική ξηρότητα μπορεί επίσης να οφείλεται και σε ανεπάρκεια βιταμίνης Α, καθώς και βιταμινών της ομάδας Β, που βοηθούν στη σωστή τροφοδοσία του δέρματος με αίμα και οξυγόνο.

 

ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ : Το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα πολλές φορές προειδοποιεί ότι ίσως δεν παίρνετε τα απαραίτητα για τον οργανισμό υγρά (νερό, φρέσκους χυμούς, γάλα).

 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

ΠΡΟΛΗΨΗ:

1 ΔΥΟ ΚΑΡΟΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ Ψιλοκομμένα ή τριμμένα στον τρίφτη με λάδι και λεμόνι προφυλάσσουν την επιδερμίδα.

ΓΙΑΤΙ: Παρέχουν στον οργανισμός βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο και ψευδάργυρο, δηλαδή όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που, εκτός από τις άλλες ευεργετικές τους ιδιότητες, συμβάλλουν και στην ελαστικότητα, τη λάμψη και την ενυδάτωση του δέρματος.

 

2 ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ: Η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει απαραιτήτως 200-300 γραμμάρια ψάρι την εβδομάδα, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια.

 

ΓΙΑΤΙ: Τα ψάρια, κυρίως τα λιπαρά, (π.χ., σολομός, σκουμπρί κ.α.) παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, αφού είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3), ιώδιο κάλιο ψευδάργυρο, βιταμίνες A και D.

Επίσης, τα φυτικά έλαια (ηλιέλαιο σογέλαιο, καλαμποκέλαιο) είναι άριστες πηγές των ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας, ενώ το ελαιόλαδο πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αφού – μεταξύ άλλων – έχει και βιταμίνη Ε και άλλες ουσίες, γνωστές ως ανιοξειδωτικά που καταπολεμούν την ξηρότητα και καθυστερούν τη γήρανση της επιδερμίδας.

 

3 ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΤΡΟΦΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟ:

Με την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και σε ψευδάργυρο, το γιαούρτι είναι η ιδανική τροφή για την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας. Είναι επίσης άριστο για φυσικό καθαρισμό του δέρματος, χωρίς να προκαλεί ερεθισμός.

 

ΓΙΑΤΙ: Χάρη στο γαλακτικό του οξύ και την κρεμώδη και ελαφριά υφή του, το γιαούρτι καθαρίζει σε βάθος και γίνεται θαυμάσια μάσκα ενυδάτωσης για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Ή ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

 

1 ΜΑΣΚΑ ΜΕ ΜΕΛΙ: Αν νιώθετε την επιδερμίδα σας ξηρή και αφυδατωμένη, απλώστε στο πρόσωπο σας ένα στρώμα από μέλι, αφήστε το για 15 λεπτά και μετά ξεπλυθείτε με κρύο νερό. Το δέρμα σας θα μαλακώσει και θα γίνει πιο φωτεινό.

 

ΓΙΑΤΙ: Το μέλι, πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, έχει μαλακτική και ενυδατική δράση.

 

2 ΜΑΣΚΑ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΑ :

Ένα τριμμένο μήλο (μαζί με τη φλούδα), μισή τριμμένη μπανάνα και ένα κουταλάκι μέλι, που θα τα αναμείξετε και θα τα απλώσετε στο πρόσωπο σας, μετατρέπονται σε μια πολύ τονωτική και ενυδατική μάσκα για τα ξηρά και θαμπά δέρματα.

 

ΓΙΑΤΙ: Η πηκτίνη, μία από τις ουσίες του μήλου, τονώνει την επιδερμίδα, ενώ η μπανάνα και το μέλι τη μαλακώνουν και της χαρίζουν λάμψη, Αφήστε τη μάσκα για 20 λεπτά και ξεπλύνετε καλά με χλιαρό νερό.

 

3 ΜΑΣΚΑ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙ Ανακατέψτε  ½ ποτήρι χυμό σταφυλιού με ένα ασπράδι και απλώστε το στο πρόσωπό για 20 λεπτά. Ξεπλυθείτε με κρύο νερό. Η μάσκα αυτή αναζωογονεί το ξηρό, κουρασμένο δέρμα.

 

ΓΙΑΤΙ: Τα φλαβονοειδή δηλαδή οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα σταφύλια, βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και στην ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας, ενώ το ασπράδι έχει συσφιγκτικές ιδιότητες.

 

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

          Να ενισχύσετε τη διατροφή σας με άφθονο φρούτα, που περιέχουν τις πολύτιμες για το δέρμα βιταμίνες A και C.

          Κάθε φορά που παρατηρείτε αρχή ξηρότητας, να ενυδατώνετε το δέρμα σας με ειδικά προϊόντα, που έχουν ως βάση τα ω-6 λιπαρά οξέα (διατίθενται στα φαρμακεία).

          Να πίνετε άφθονο νερό (8-9 ποτήρια την ημέρα)

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

Το ξενύχτι, το κάπνισμα και το στρες, που είναι εχθροί της επιδερμίδας.



it's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr