Θεραπευτικές Τροφές

Πριν τα χάπια, τη χειρουργική και την ιατρική, υπήρχαν οι

θεραπευτικές τροφές.

 

Κατά την αρχαιότητα, οι άνθρωποι με την απλή τους σοφία αντιμετώπιζαν την τροφή  που έτρωγαν ως πηγή της καλής τους υγείας και ως φάρμακο για τις ασθένειές τους. Η τροφή ήταν το γιατρικό τους.

Μάθαιναν τις αρχές της υγιεινής διατροφής και ανακάλυπταν τις κρυφές ιδιότητες των συνηθισμένων τροφών και βοτάνων που μπορούσαν να καθαρίσουν το σώμα τους εσωτερικά, να αποκαταστήσουν την ανισορροπία που προκαλούσε την αρρώστια και ακόμη και να θεραπεύσουν τους φθαρμένους τους ιστούς.

Η χρησιμοποίηση της τροφής ως φαρμάκου προϋποθέτει αυτοπειθαρχία, υπομονή και δέσμευση στην προληπτική φροντίδα υγείας. Αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για να αναλάβουμε την ευθύνη της υγείας. Αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για να αναλάβουμε την ευθύνη της υγείας μας και της ευημερίας μας.

Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη σωματική άσκηση, όπως η γιόγκα , και μια θετική στάση – που μπορεί να επιτευχθεί μέσω του διαλογισμού – η τροφή που τρώμε είναι ένας από τους τρεις βασικούς στυλοβάτες της υγείας μας.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει επιβεβαιώσει πως μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία όλων των οργάνων και συστημάτων του σώματος και, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτρέψετε την εμφάνιση προβλημάτων, μέσω της σωστής διατροφής. 

 


Τα βασικά στοιχεία μιας υγιεινής διατροφής είναι τα ακόλουθα:

 

  • ΝΕΡΟ

Το νερό είναι το μέσο με το οποίο τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στα κύτταρα και αποσύρονται τα άχρηστα υλικά. Είναι απαραίτητο για την καλή πέψη και βοηθά να εξισορροπούμε τα συναισθήματα μας και το νευρικό μας σύστημα. Καλό είναι να καταναλώνουμε 6 έως 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

 

  • ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ, ΠΛΗΡΕΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

 

Το άθερμο λάδι, τα φυσικά γλυκαντικά όπως το σιρόπι μέιπλ (maple syrup) ή το μέλι και το αναποφλοίωτα δημητριακά αποτελούν παραδείγματα τροφών που παρέχουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας. Να γνωρίζετε πάντα τι τρώτε, διαβάζοντας τα συστατικά των τροφίμων που αναφέρονται στις ετικέτες της συσκευασίας τους. Εν συνεχεία, κρίνετε εάν η συγκεκριμένη τροφή θα ωφελήσει ή θα βλάψει την υγεία του σώματος και του νους σας.

 

  • ΦΡΟΥΤΑ , ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

 

Οι τροφές στη φυσική (κατά προτίμηση οργανική) τους κατάσταση παρέχουν τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τις πρωτεϊνες που χρειάζεται το σώμα και ο νους. Η χορτοφαγική δίαιτα παρέχει ουσιαστική ενέργεια ενώ παράλληλα διατηρεί την καθαρότητα του σώματος και νου.

Είναι καλύτερα να διαγράψετε εντελώς το κρέας και τα αβγά από τη διαιτά σας και να περιορίσετε την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊοντών στο οργανικό γιαούρτι και γάλα ή στα υποκατάστατα της σόγιας και του ρυζιού (γάλα από σόγια, από ρύζι κλπ) Δεν θα αισθάνεστε μόνο σε άριστη κατάσταση σωματικά και διανοητικά αλλά θα ασκηθείτε επίσης και την αχίμσα (ahimsa), τη σανσκριτική λέξη που σημαίνει μη-βία προς τα ζώα και υπό ευρύτερη έννοια προς όλο το περιβάλλον του πλανήτη μας.

Σε ένα ανώτερο επίπεδο, η γιόγκικη επιστήμη διδάσκει πως η θρεπτικότητα της τροφής είναι ανάλογη με την ποσότητα της πράνα, της ζωτικής ενέργειας, που περιέχει.

Οι φρέσκιες, ολοκληρωμένες τροφές που προετοιμάζονται με επίγνωση περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα πράνα.

Στην Ινδία, ο αρχιμάγειρας είναι στην πραγματικότητα ένας ολιστικός θεραπευτής που δεν θρέφει μόνο το σώμα αλλά και το νου και το πνεύμα. Παρόλο που τα υλικά σε αυτά τα πιάτα θεωρούνται πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες από μόνα τους, είναι εξίσου σημαντικό να έχουν προετοιμαστεί και σερβιριστεί με αγάπη και θετικά συναισθήματα.

Το να τραγουδάτε, να ψάλλετε ή να χαλαρώνετε συνειδητά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και του σερβιρίσματος του γεύματος προσδίδει στην τροφή ζωτικότητα και χαλαρωτικές ιδιότητες.

Διαλογιστείτε για λίγες στιγμές και ευχαριστήστε την τροφή σας πριν ξεκινήσετε το φαγητό και εν συνεχεία τρώτε συνειδητά και με ευγνωμοσύνη, απολαμβάνοντας την κάθε μπουκιά. Κάτι τέτοιο, αποτελεί μια πλήρη πνευματική, διανοητική και φυσική τροφή.

 

 

 

it's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr