Μουσικοθεραπεία

Θεραπευτικοί Στόχοι Της Μουσικοθεραπείας

Οι θεραπευτικοί στόχοι στη μουσικοθεραπεία διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, ενθαρρύνοντας θετικές αλλαγές στην συμπεριφορά με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Στοχεύει:

Στην επικοινωνία

Στη δημιουργική έκφραση

Στην ανάπτυξη του λόγου, ενθαρρύνοντας το άτομο να χρησιμοποιεί τη φωνή του ως μέσο έκφρασης

Στη συναισθηματική στήριξη

Στην ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και πρωτοβουλίας

Στην προώθηση της κοινωνικότητας ενισχύοντας συγκεκριμένα τις δεξιότητες που χρειάζεται το κάθε άτομο για να αναπτύξει επικοινωνιακές ικανότητες και να δημιουργήσει διαπροσωπικές σχέσεις

Στην καλλιέργεια ενός θεραπευτικού πλαισίου μέσα στο οποίο το άτομο θα μπορέσει να βιώσει και να εκφράσει ποίκιλα συναισθήματα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη συναίσθηση και κατανόηση των συναισθημάτων του

Μπορεί να βελτιώνει την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση

Σε ασθενείς με χρόνιο πόνο τους αποσπά την προσοχή, τους επικεντρώνει στη χαρά που τους δίνει η μουσική και τους ανακουφίζει από το πρόβλημα.

Συμβάλει στην αυτοπεποίθηση του ασθενούς που είναι στο νοσοκομείο και του δίνει ένα καλύτερο αίσθημα ελέγχου του εαυτού του.

Βοηθά τα παιδιά που είναι άρρωστα στο νοσοκομείο ή είναι φοβισμένα και τους επιτρέπει να έχουν μια καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς και το περιβάλλον τους.

Γενικά η μουσικοθεραπεία φαίνεται ότι μειώνει το επίπεδο φόβου, το στρές, την αγωνία και το άγχος. Για προληπτικούς λόγους είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η εφαρμογή της μουσικοθεραπείας σε άτομα που βρίσκονται σε βαριά κατάθλιψη  ή σε άτομα που έχουν κάνει πρόσφατα απόπειρα αυτοκτονίας. Επίσης δεν ενδείκνυται σε άτομα που πάσχουν από επιληψία.

it's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr