Πως να μιλάτε στο κατοικίδιο σας

Είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε ένα δέσιμο αγάπης με το κατοικίδιο σας μόλις έρθει να ζήσει μαζί σας.

 

Να περνάτε πολύ χρόνο παίζοντας μαζί του και χαϊδεύοντας το, έτσι ώστε να ξέρει ότι είστε φιλικοί και ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί.

Και στους ανθρώπους και στα ζώα αρέσει να ξέρουν ότι του εκτιμούν, θα πρέπει λοιπόν να επαινείτε επανειλημμένως το ζωάκι σας.

Πείτε του πόσο όμορφο, έξυπνο, αξιολάτρευτο ή γενναίο είναι. Ποτέ μην του λέτε ότι είναι ηλίθιο ή τεμπέλικο, ούτε καν για αστείο, γιατί δεν θα του αρέσει. Ούτε και σε εσάς θα άρεσε.

Λύστε μαζί τα προβλήματα

 

Είναι υπέροχο να έχετε μάθει να μιλάτε στο κατοικίδιο σας. Εάν του δώσετε την ευκαιρία, θα σας πει τι συμβαίνει και τότε θα μπορούσατε να κάνετε κάτι για αυτό. Για παράδειγμα, εάν είναι απρόθυμο να πάει στον κήπο, θα μπορούσε να σας εξηγήσει ότι αυτό συμβαίνει επειδή η γάτα του διπλανού σπιτιού του στήνει διαρκώς καρτέρι.

Εάν δεν τρώει το φαϊ του, θα μπορούσε να σας πει ότι δεν έχει τη γεύση που είχε, και ότι θα προτιμούσε να δοκιμάσει κάτι άλλο. Να το αντιμετωπίζετε πάντα ως νοήμον πλάσμα.

Ζητήστε του συγνώμη, εάν χρειαστεί ή δώστε του μια καθαρή, λογική εξήγηση, εάν δεν μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές που θέλει.

Συζήτηση εξ αποστάσεως

Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία της συζήτησης όποτε αποχωρίζεστε το ζώο σας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν λείπετε από το σπίτι σας και θέλετε να τσεκάρετε ότι το ζωάκι σας είναι εντάξει.

Για παράδειγμα, εάν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας δυσφορεί, ενώ έχετε βγει για ψώνια, μπορείτε να του στείλετε τηλεπαθητικά μηνύματα για να του πείτε ότι θα επιστρέψετε σύντομα.

Σημαντικό είναι να ενεργείτε πάντα γρήγορα σε σχέση με οποιαδήποτε υπόσχεση δίνετε στο ζωάκι σας.


Πως να πιάνετε συζήτηση

Διαλέξτε κάποια ώρα που να είστε χαλαροί. Είναι προτιμότερο να έχετε και το κατοικίδιο σας μαζί, και να είναι σε εξίσου καλή διάθεση.

Κλείστε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, ώστε να μην υπάρχουν εξωτερικές φωνές να σας περισπούν ή να σας φυτεύουν υποσυνείδητες ιδέες.

Ξεκινήστε με το να αναλογιστείτε πώς είναι να είστε το ζωάκι σας.

  1. Φανταστείτε τον εαυτό σας να στέκεται στα τέσσερα, εάν το κατοικίδιο σας είναι τετράποδο (αν είναι φίδι, φανταστείτε τι αίσθηση έχει)

Αναλογιστείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:                                                        Πως φαίνεται ο κόσμος από την οπτική γωνία του κατοικίδιου σας?   Πως μυρίζει?                                                                                                             Πόσο μπορείτε να δείτε?                                                                                       Είναι φιλικός ο κόσμος?                                                                                        Ανησυχείτε μήπως σας πατήσουν μεγάλα ανθρώπινα πόδια?             Είναι το μέρος για την ανάγκη σας, δυσάρεστα κοντά με το πιατάκι του φαγητού σας?

Αφιερώστε σε αυτό το κομμάτι της άσκησης όσο χρόνο χρειάζεστε.

Μπορεί να σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για να βελτιώσετε τη ζωή του κατοικίδιου σας.

2. Τώρα ξεκινήστε μια τρυφερή συζήτηση με το ζώο σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό είτε μεγαλόφωνα, είτε νοερά.

Ξεκινήστε λέγοντας γειά, ακριβώς όπως θα μιλούσατε σε κάποιον άνθρωπο.

Ρωτήστε το πως είναι. Ακούστε την απάντηση του, που ξεπηδά από το μυαλό σας, ή περιμένετε να σας έρθει μια εικόνα και εμπιστευθείτε την. Μην προσπαθείτε να τη λογοκρίνετε ή να την αναλύσετε.

Εξηγήστε στο κατοικίδιο σας ότι μαθαίνετε να επικοινωνείτε μαζί του και θα χαιρόσασταν να βοηθούσε.

3. Κάντε του οποιαδήποτε ερώτηση θέλετε. Εάν έχε προβλήματα συμπεριφοράς, ρωτήστε το τι τρέχει αλλά μην το κάνετε με επικριτικό τρόπο. Ακούστε την απάντηση του.

Συζητήστε την κατάσταση μαζί του και προσπαθήστε οι δυο σας να βρείτε πως θα το βελτιώσετε.

4. Όταν η συζήτηση τελειώσει, ευχαριστήστε το που σας μίλησε. Πείτε του ότι θα θέλατε να κουβεντιάζετε μαζί του συχνότερα.

5. Τώρα πρέπει να κάνετε τα λόγια πράξη, εάν χρειάζεται. Για παράδειγμα, εάν αποφασίσετε να του αλλάξετε τροφή, κάντε το όσο πιο σύντομα γίνεται.

 

it's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr