Ήθη και Έθιμα

Ήθη και Έθιμα

Το πανηγύρι είναι μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις της ζωής στην Κύθνο.

Μικρά ή μεγάλα πανηγύρια δίνουν αφορμή στους θερμιώτες να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά αποτελούν και αφορμή για μεγάλα γλέντια, τα οποία ξεκινούν από τον εσπερινό της προηγούμενης ημέρας, κρατάνε όλη νύχτα και συνεχίζονται στην επόμενη μέρα.

Ο κόσμος διασκεδάζει και τραγουδά με τις «ζίες» συνδυασμό ντόπιων οργανοπαιχτών βιολιού και λαούτου που αποτελούν μια πλήρη ορχήστρα.

Όταν βρεθείτε στο νησί, ρωτήστε αν γίνεται και που κάποιο πανηγύρι και αν είναι εύκολο επισκεφτείτε το. Θα ζήσετε μια από τις πιο σπάνιες, αυθεντικές παραδοσιακές αιγαιοπελαγήτικές εκδηλώσεις και θα δείτε τον περίφημο μπάλο.

Άλλωστε για την χορευτική ικανότητα των Θερμιωτών ο Μανώλης Γλέζος γράφει: «Όλοι οι Κυκλαδίτες στροβιλίζονται στη δίνη του χορού μεθυσμένοι από της ζωής το κέφι. Ξέρουν να εκφράζουν με χορευτικές κινήσεις τα αισθήματα τους. Γι’ αυτό και όλοι τους είναι εξαιρετικοί χορευτές. Στη δική μου υποκειμενική αξιολόγηση πρώτοι ανάμεσα στους πρώτους, έρχονται οι κάτοικοι της Κύθνου. Η απόλυτη εναρμόνιση κινήσεων και μουσικής…».

Κορυφαίες εκδηλώσεις πρέπει να θεωρούνται τα πανηγύρια προς τιμήν των πολιούχων Αγίων των δύο χωριών του νησιού, τον Ιούνιο, του Αγίου Πνεύματος στη Χώρα και των Αγίων Αποστόλων στη Δρυοπίδα. Πανηγύρια γίνονται προς τιμήν της Παναγίας στις 15 Αυγούστου (Παναγία Νίκους, Παναγία Κανάλα, Παναγία Στρατολάτησσα), και στις 23 Αυγούστους (Παναγία Φλαμπουριανή), ενώ σημαντικά θεωρούνται και τα πανηγύρια της Σταυροπροσκυνήσεως στη Δρυοπίδα το Σεπτέμβριο και των Αγίων Ακινδύνων στο Μέριχα το Νοέμβριο.

 


it's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr