Λίγα λόγια για την Κύθνο

Λίγα λόγια για την Κύθνο

Η Κύθνος είναι ένα κυκλαδονήσι ανάμεσα σε Κεα και Σέριφο (Δυτικές Κυκλάδες) σε απόσταση 3 ωρών από το λιμάνι του Πειραιά και  μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου.

Διοικητικά ανήκει στη Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου. Ονομάζεται και Θερμιά (τα Θερμιά), τουλάχιστον από το 12ο αιώνα οπότε και αναφέρεται ως «Επισκοπή Κέας και Θερμίων».

Το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου απολάμβανε και ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία (1837-1862)

Η Κύθνος έχει έκταση 99,3 τ. χλμ. Και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα, με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά.

Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα ή Μεσαριά και η Δρυοπίδα (απογραφή 2009 1310 κάτοικοι). Επιπλέον υπάρχουν τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το κύριο λιμάνι ο Μέριχας με 250 κατοίκους περίπου, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία. Η Κύθνος έχει καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά και το λιμάνι του Λαυρίου.

 

 

Kythnos Retreat the luxury of simplicity. Seaside Massage, Yoga, Meditation, Sup Adventures, Daily Revitalizing Cruises

it's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr